J. J. Ibarretxe eta A. Mas jaunak

Pere Cardús-en El camí d’Ibarretxe que Mas no va voler seguir1

La conferència de demà a Sant Sebastià ha revifat les comparacions entre els dos ex-presidents

“Més de mil vuit-cents assistents ompliran demà la sala gran del Kursaal de Sant Sebastià, al País Basc, per escoltar la conferència compartida per l’ex-president basc Juan José Ibarretxe i l’ex-president català Artur Mas. Parlaran del dret de decidir i del procés d’independència de Catalunya. L’acte és també el trencament del silenci d’Ibarretxe, que després de la seva caiguda va submergir-se en la vida acadèmica i s’allunyà del combat polític –començà a impartir classes sobre desenvolupament humà sostenible en universitats internacionals. La conferència és una iniciativa d’Agirre Lehendakaria Center –un think tank presidit per l’ex-president– i Gure Esku Dago –una plataforma pel dret de decidir.”

Alegia, ‘subiranotasuna’ (sic) via mandanga2 eta independentzia via autodeterminazio eskubidea3.

Ez dakigu zer esango duen Mas-ek, baina badakigu ICEC-ek (International Commission of European Citizens – Working together for democracy and Self-Determination, icec.ngo) zer dioen:

ICEC

ICEC@ICECintl4

In Turkey TV our Catalan Spokesperson @anna_arque : https://m.youtube.com/watch?v=HbhSyLxayws …Democrats support Catalans determination to exercise Democracy

Segida:

“(…)

Pocs punts de comparació
És evident que no hi ha punts sòlids que permetin d’establir una identificació entre la trajectòria de Juan José Ibarretxe i la d’Artur Mas. L’ex-president de la Generalitat va tenir un mandat de poc més de cinc anys. Va convocar
una consulta sobre la independència a desgrat de la prohibició del TC. I va convocar eleccions per obtenir un mandat democràtic que fes possible d’obrir el camí de la independència sense esperar l’acord amb l’estat espanyol. Ibarretxe no va proposar en cap moment un trencament amb la legalitat espanyola ni un procés de desconnexió unilateral. Parlem de renúncia? D’error? D’estratègia? No sabem què hauria passat si hagués revalidat la presidència el 2009, però es va palesar que com més anava menys suport del seu partit tenia i que l’estat espanyol li havia impedit de disposar institucionalment de la majoria social que existia.

La marxa enrere del PNB
A més,
tampoc no és comparable l’estat en què va quedar l’independentisme després d’Ibarretxe i l’estat actual del procés d’independència català, un any després de la renúncia de Mas. Si al País Basc el PNB va fer una passa enrere i va tornar a les posicions més conservadores i autonomistes, a Catalunya el PDECat i ERC –al govern– amb la CUP –al parlament– s’han compromès a fer un referèndum d’independència digui què digui l’estat espanyol.

(…)”

Laburbilduz:

Euskal progreak, politikariak eta kazetariak Ibarretxerekin, mandangarekin, PNV-ren itzalean eta eskutik…, iparra galduta.

Katalanek, Mas-ekin edo gabe, aitzina joango dira, independentziaranzko bidean, autodeterminazioaren bitartez demokrazia praktikatuz.


Utzi erantzuna

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude