Kataluna: galdera batzuk eta %100tan

(i) Galdera batzuk

Sara ? #SòcCridaire‏ @saralidiaester

(https://twitter.com/saralidiaester/status/1061004472959332352)

Al judici pot començar quan ells vulguin, pot acabar quan ells vulguin, poden dictar sentència d’aquí a 4 anys perque els poden tenir en presó preventiva aquest temps, i nosaltres em d’esperar? Aniràn defensant el 27S, o diran que era simulat? Espanya ens marca

2018 aza. 9
Sara? #SòcCridaire‏ @saralidiaester

Els tempus per tot. Els presos declararan en català o és sotmetran al idioma del IMPERIO? Si el judici és injust, perquè els advocats no és plantan davant del tribunal com diu Pérez Royo? Si el #ConsellperlaRepública és bo, perquè els partits no ho estàn publicitant?

Sara? #SòcCridaire‏ @saralidiaester

Si Maragall diu que no som prous, perquè és conseller d’un govern amb majoria independentista? Perquè la #Cridanacional no ha obert pel dia 5 de novembre com van dir per presentar las ponències? Perquè @Esquerra_ERC I @JuntsXCat els hi regalan la nostre victòria

Sara? #SòcCridaire‏ @saralidiaester

de #1oct dien que estarien disposats a un referèndum acordat i vinculant deslegitimant automàticament el nostre, demostrant que son ells i no nosaltres qui controla el procés. Per què si teníem Paisos disposats a validar la independència de Catalunya veu renegar de

Sara? #SòcCridaire‏ @saralidiaester

de la voluntat del #27Octubre? No ens esperarem, no us esperarem, al crèdit s’està acabant, i potser quan decidiu per fi que voleu fer, potser ja mo ens hi trobareu darrera vostre sinó davant i sense partits, perque haurem après a ser poble sobirà i ja no us necessitarem.

Sara? #SòcCridaire‏ @saralidiaester

El vostre temps s’acaba, tic tac, tic tac…..

(ii) Maria Vila Redon

(a) Katalunia: hiru emakume mosketeroak

(b) Ezta %100tan ere!

NacióDigital@naciodigital

OPINIÓ «Com si som el 100%»; l’article de @mvilaredon sobre la manca d’estratègia de l’independentisme per forçar realment l’Estat a negociar (https://www.naciodigital.cat/opinio/18623/si/som/100)… #OpinióND

2018 aza. 12

Com si som el 100%

«Sense una estratègia destinada a generar incentius perquè l’estat espanyol s’avingui a negociar, tots els manifestos antirrepressius seran paper mullat»

12 de novembre de 2018

Òmnium Cultural ha presentat la plataforma “Som el 80%”, que té com a objectiu denunciar la repressió exercida per l’estat espanyol i reclamar una solució política al procés. El manifest és molt fàcil de signar perquè no obliga a res: estem en contra de criminalitzar la mobilització pacífica, estem a favor del diàleg i els drets fonamentals, i estem d’acord que empresonar representants polítics i líders socials és una aberració. 

Una qüestió diferent és el relat polític que aquesta plataforma pretén consolidar, i que no és altre que el vell lema “ens hem de carregar de raons” perquè la culpa és de l’estat, que no vol negociar. Com s’ha vist, l’estat no negocia perquè no té cap incentiu per a fer-ho: perquè no li ha calgut cedir en res per a assolir el seu objectiu, que és preservar la unitat d’Espanya. El manifest no proposa cap solució a aquest problema, i sembla que els seus impulsors tampoc no són conscients que alimentar aquest marc, passant per alt els motius pels quals s’exerceix la repressió que es denuncia, és abonar el terreny a aquesta repressió.

La via del diàleg sembla avui més tancada que mai, i l’alliberament dels presos tampoc no resoldrà el problema de fons. Serà un pas, és clar que sí. Però la qüestió clau seguirà sent que Catalunya no s’autodetermina democràticament perquè les seves institucions o no saben com fer-ho o han assumit com a impediment  les amenaces de violència, i per tant les han legitimat. I això seria així encara que un 80% del cens participés en un referèndum i que un 80% dels vots fossin favorables a la independència.

Sense una estratègia dels anomenats sobiranistes destinada a generar incentius per a que l’estat espanyol s’avingui a negociar, tots els manifestos antirrepressius seran paper mullat que només contribuiran a esperonar aquesta escalada de paraules buides i a fer oblidar els motius pels quals s’exerceix la repressió.

L’Estat no negociarà res fins que no vegi que el cost de no negociar és superior al cost de fer-ho. Sembla que d’aquesta obvietat només n’és conscient l’ANC, a qui els mitjans fan el buit sistemàticament mentre uns quants independentistes l’acusen d’entitat hiperventilada. Negar el problema amb manifestos grandiloqüents no farà que desaparegui, sinó tot el contrari. No n’hi ha prou amb tenir raó (i sembla mentida que, a aquestes altures, encara s’hagi de recordar això).

Utzi erantzuna

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude