Ideia argiak eta ez hain argiak

Ideia argi eta garbiak

Euskal estatuaz:

Garaikoetxea lehendakari ohia: euskal estatu konfederala

Venice Adierazpena: autodeterminazio eskubidea

Ideia ez hain garbiak eta batzuk oso argiak eta kezkagarriak (PNV-ren atzetik)

 Arnaldo Otegi: ‘L’única esperança de l’estat és que vosaltres no us poseu d’acord

Entrevista al líder de l’esquerra abertzale sobre els sis anys a la presó, l’estratègia de l’estat contra Catalunya, la fi d’ETA i el futur del País Basc1

Kataluniako independentismotik ikastea…

…Nosaltres ploràvem quan vèiem les manifestacions de la diada. Això s’ha de fer. Això és un poble en marxa. Un poble que diu que ja n’hi ha prou. Hi ha gent que diu que l’independentisme català ha après molt del basc. Jo crec que som nosaltres que aprenem molt de l’independentisme català. I encara n’hem d’aprendre moltes més coses.

Aldebakartasuna… Katalunian

S’ha vist clarament que no hi havia cap opció d’arribar a acords amb l’estat. Aquesta fase s’ha exhaurit. I això, venint d’aquesta tradició pactista, implica una ruptura total en termes polítics, culturals i ideològics.

Porrusalda Hego EHn…

En canvi, al País Basc encara hi ha molta gent que continua venent que és possible canviar l’estat. No sé si s’ho creuen. Per una banda, el PNB, que, si no ven això, es queda sense estratègia; i per una altra, Podem, que diu que l’estat espanyol canviarà quan governin ells.

Autodeterminazio eskubidea...

… Ara volen negociar als parlaments basc i navarrès un nou estatus polític. Nosaltres diem: ‘I a tu qui et fa pensar que l’estat espanyol concedirà als bascs allò que no concedeix als catalans? Per què ho hauria de fer?’ No ens semblaria malament un acord amb l’estat en el sentit que reconegués la nació basca i el dret d’autodeterminació. Però no és gens previsible que passi. Per tant, per què no comencem a construir l’altra opció? Marxem. Però el PNB no el tenim pas en aquestes coordenades. Diuen que des d’una perspectiva econòmica el concert permet un nivell de vida superior i això adorm la consciència nacional… És possible. Però no hi haurà mai un pacte amb l’estat i l’independentisme no ha fet la feina que havia de fer tots aquests anys.

Mandangaz2… estatus berria (PNV-ren atzetik)

… A Sortu hem fet molt aquest debat. Ja es va intentar una vegada, la via pactada amb l’estat espanyol. Per què hi hem de tornar? Doncs potser hi hem de tornar perquè la majoria de la gent continua pensant –perquè els ho diuen el PNB i Podem– que les coses poden canviar. El PNB es posa molt nerviós que li diem que estem disposats a portar-ho a negociació amb el govern espanyol, que pensem que aquest acord ja no es pot proposar en termes d’estat autonòmic i els preguntem quins indicis hi ha que l’estat accedirà a reconèixer el dret de decidir… Saben que Madrid no ho acceptarà. I la pregunta és: què fem l’endemà? Resignar-nos o emprendre la via catalana? I això els neguiteja molt. No els agrada gens, la via catalana. Aquests mesos veurem com, mentre a Catalunya agafa embranzida el procés d’independència, que l’estat respondrà amb la repressió judicial, nosaltres farem debats sobre un nou estatus que no té cap viabilitat. Quina paradoxa!

Independentziaren aldeko prozesu unilateralak..

… no hi haurà cap reforma democràtica de debò a l’estat espanyol si Catalunya, el País Basc o més nacions no activen els seus processos constituents. La tesi és la contrària de la defensada per Podem. No és que nosaltres hàgim d’esperar que ells puguin; és que nosaltres ja podem. I si nosaltres podem, l’única situació amb què l’estat espanyol pot arribar a pensar que li convé de refer el model en un sentit federal és que Catalunya i el País Basc facin processos d’independència unilaterals. És l’única opció per a la reforma real de l’estat. I seria l’opció més intel·ligent de Podem. Però diria que les elits de l’estat no la volen pas, l’opció intel·ligent. En lloc d’aprofitar-ho, impulsaran una recentralització de l’estat. I aquest és el panorama per als bascs, si ens hi quedem.

Estatutu berriaz (PNV-ren atzetik) eta mandagaz, berriz

… I un dels debats que hem tingut amb ells és per què diuen que tot s’ha de fer respectant la legalitat vigent. Ens sembla que això és molt preocupant. Si hem de redactar un nou estatus respectant la legalitat actual, no cal ni que comencem. Ni podrem ser nació ni tindrem dret de decidir. I no hem pas vingut a perdre el temps, oi? Ens preocupa molt aquesta posició de Podem perquè és la mateixa que ha tingut sempre el partit socialista. Dir que vas a favor del dret de decidir sempre que sigui pactat és una bestiesa.

Partida berria… Demokrazia

… Sóc optimista perquè crec que la societat basca és cada vegada més conscient que les coses les hem de resoldre nosaltres. No podem dependre de la voluntat de l’estat. No té cap voluntat d’entesa, ni en el terreny polític ni el la resolució del conflicte. No jugarem aquesta partida amb l’estat. L’estat ens és igual. La partida la fem amb el nostre poble i la comunitat internacional. Aquest és el camí. El missatge per a l’estat és clar: ja no juguem aquesta partida amb vostès. Sabem on són i a què es dediquen. A fer sabotatge al procés. Nosaltres volem construir i reforçar la democràcia. I ho farem.”

Ideiak erabat nahasiak eta oso ilunak (PNV-ren atzetik)

Arnaldo Otegi dice que el procesos de Cataluña es “sin vuelta atrás:

Mandangaz

Cataluña está en una fase diferente a la de Euskadi, la del “ejercicio del derecho a decidir” (sic)

Espaininia demokratizatzea (PNV-ren atzetik…) eta mandangaz, berriz

… la izquierda abertzale va a estar presente ante “el mínimo resquicio de democratización del Estado“, lo que debería pasar por un reconocimiento “nacional”, la soberanía económica para hacer políticas sociales y el derecho a decidir.

Antzekoa:

Otegi: “L’única esperança que té l’Estat espanyol és que fracasseu vosaltres3

… «que si s’obrís una porta democratitzadora a l’Estat, nosaltres estaríem allà. Entenent que això suposaria abordar el caràcter plurinacional, el dret a decidir i dotar-se d’instruments que permetin exercir una sobirania econòmica real».

PNV-ren atzetik, behin eta berriz!

Gehigarriak:

Ikus Antoni Soy-ri egindako elkarrizketa

Pavlina Tcherneva (revisited), in Defizitak, Paul Krugman eta Pavlina Tcherneva

Ezkerra cannot be progressive and fiscal conservative. These are conflicting goals. Ezkertiarrak have to give up fiscal conservatism and stand behind progressive policies”


Utzi erantzuna

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude