Primarien helburu nagusia: independentziaren aldarrikapena bultzatzea

Aixecar la declaració d’independència, l’objectiu principal de Primàries

(https://www.eltemps.cat/article/12574/aixecar-la-declaracio-dindependencia-lobjectiu-principal-de-primaries)

Primàries de Catalunya es presenta a les eleccions del Parlament de Catalunya per aplicar el mandat del referèndum del primer d’octubre. El projecte, nascut en el marc de les eleccions municipals del 2019, es compromet a practicar la democràcia directa i a aixecar la declaració d’independència, així com fer una regeneració democràtica. Defensen que no tenen una ideologia concreta perquè en forma gent molt diversa i que “no volem ser una peça que alimenti l’autonomisme”. Ho analitzem amb Anna Arqué, portaveu de Primàries Barcelona i membre de la Coordinadora Nacional.

Per Pol Baraza

24.01.2021

De les municipals a les autonòmiques. Primàries de Catalunya (PC), fundat pel filòsof Jordi Graupera, es va impulsar en els comicis municipals del passat 26 de maig de 2019 per tal de crear una llista electoral en la qual s’integressin les principals formacions independentistes. No obstant això, els partits majoritaris, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i el Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT), en van declinar la participació i només s’hi van involucrar partits minoritaris com Demòcrates de Catalunya o Els Verds, que amb el pas del temps s’hi ha anat desvinculant. 

La proposta de Primàries també va ser seguida de prop per l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), però l’abril del 2019 se’n va desentendre. Els objectius del moviment eren practicar la democràcia directa, defensar el mandat del referèndum de l’1 d’octubre, agrupar el vot independentista en llistes per aconseguir el màxim d’alcaldies independentistes i crear una candidatura amb una nova generació de càrrecs electes. Els resultats de les eleccions municipals no els va ser massa favorables i van sumar 22 regidories a tot Catalunya, mentre que no van aconseguir representació a l’Ajuntament de Barcelona, una de les metes claus. 

No obstant això, el moviment PC no es dona per vençut i concorrerà en les eleccions del pròxim 14 de febrer, si no hi ha canvis d’última hora en la data, per portar a la pràctica en l’àmbit autonòmic tots els ideals que es van idear aleshores en els comicis municipals. Inscrits en el registre de partits com Moviment Primàries per la Independència de Catalunya (MPIC), han aconseguit els avals necessaris en totes les circumscripcions. Per Anna Arqué, membre de la Coordinadora Nacional i portaveu de Primàries Barcelona, “del primer d’octubre es va deixar constatada la voluntat explícita d’independència del poble català” i es va “veure una ineficàcia d’uns governs en què per diferents motius, la independència no s’arriba a fer realitat”. Arqué, també portaveu de la ‘International Commission of European Citizens’, una iniciativa popular per promoure el dret d’autodeterminació a nivell de la Unió Europea dels territoris que l’integren, critica que el sistema polític actual alimenta l’autonomisme “i és molt difícil de trencar si no es fa una regeneració democràtica”, atès que les cúpules dels partits “sempre acaben prenent forma per ells mateixos”. 

Per aquests precedents, el MPIC defensa que es presenta per a fer la república catalana. En la ponència del full de ruta expliquen que el govern de la Generalitat “aixecarà la suspensió de la declaració d’independència” i una representació exterior “comunicarà la proclamació d’independència presencialment a les Nacions Unides, i denunciarà alhora l’ocupació per part de l’Estat espanyol”. En preguntar-li sobre aquesta qüestió, Arqué es mostra convençuda que “si tenim el suport necessari, farem la independència de Catalunya”, tot i que les decisions ha de ser aprovades pel conjunt de la comunitat. Sobre si practicaran la política en totes les seves vessants –participar en els plens i les comissions parlamentàries, aprovar pressupostos… –, la portaveu afirma que s’ha de debatre sobre quines accions es portaran a terme “un cop a dins al Parlament i com s’actuarà”, però tenen clar que “no volem ser una peça que alimenti l’autonomisme”. 

Arqué defensa que MPC no té cap ideologia fixada, ja que hi forma part persones molt diverses, però que tots els membres tenen punts en comú com ara la defensa dels drets humans, que cal una regeneració democràtica i que s’ha d’aixecar la declaració d’independència. Detalla que a l’Estat espanyol se’l coneix des de fa temps i acusa el govern català d’irresponsable, atès que “no pots portar a terme un referèndum sense tenir un pla de contenció”. També defensen que les decisions han de ser transversals i fruit dels processes de consulta.  

Unilateralitat i desobediència civil i institucional massiva

En el full de ruta, Primàries fa esment a el fet que s’ha de practicar la unilateralitat i la desobediència civil i institucional massiva per “esdevenir plenament independents” i caldrà “substituir la legalitat espanyola per la legalitat catalana transitòria aprovada al Parlament de Catalunya el 2017 (Llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República catalana)”. “És l’única via viable”, explica Arqué. Insisteix que el poble català té uns drets col·lectius reconeguts internacionalment i que s’han de defensar, així com la independència “és totalment legítima i democràtica”. “Vam tenir uns polítics que els va afectar més les porres i la repressió que el gran poder de la gent”, denuncia. En aquest sentit, la portaveu alerta que “van ser castigats per l’estat, però nosaltres encara no hem tingut l’oportunitat”. Tenen clar que “s’està deslegitimant el referèndum” del primer d’octubre en el moment que els partits es mostren partidaris de celebrar-ne un de nou. “Què estan fent? A què estan jugant?”, es pregunta Arqué, que aclareix que la majoria d’observacions són a títol personal. Així doncs, “cal que a les institucions catalanes entrin homes i dones disposats a fer aquesta independència”, adverteix. 

Es denota un cert malestar en relació amb la gestió que hi ha hagut arran de l’1 d’octubre i també es mostren molt crítics amb el que a l’inici va ser un dels socis principals, Demòcrates de Catalunya. El partit, liderat per Antoni Castellà, en les darreres eleccions va concórrer juntament amb ERC, fet que els va permetre aconseguir representació al Parlament. En les de les 14 de febrer, el partit s’ha agrupat amb Junts per Catalunya en reconèixer que no comparteixen l’estratègia que ha adoptat el partit de Junqueras. Des de Primàries els retreuen que “no van confiar en la capacitat del poble organitzat i van preferir estar dins l’espai de Puigdemont i el Consell per la República”, a més de passar-se les responsabilitats polítiques d’una banda a l’altra: “la culpa sempre és d’Espanya o del partit que tens al davant”. 

Si ens centrem en la darrera legislatura del govern, Arqué no observa cap punt positiu, tot i que “no sé què contestaria el conjunt del moviment”. Considera que no han impulsat massa lleis socials i que s’han centrat molt a fer la independència, però “si no la fan, què de bo puc trobar-hi?”, es qüestiona. Tot i els retrets, el MPIC és partidari de mantenir converses amb tots els partits independentistes per “parlar amb una agenda i proposta de diàleg concreta i efectiva, per evitar continuar fent veure que les paraules soles fan els fets, i no”. 

De què aniran les eleccions? 

Segons Arqué, no totes les candidatures tindran la mateixa cobertura mediàtica i això provocarà que no hi haurà “unes regles de joc comunes”. Se sincera i reconeix que poden treure menys diputats que les forces independentistes de l’arc parlamentari, “però hi ha d’haver una alternativa per aquella gent que està més desperta”. “Entrem, diguem-nos la veritat i tractem la gent d’adults” diu. Des del moviment consideren que “hi ha un gruix de gent” conscient dels drets que tenen els ciutadans catalans i que la independència “és una urgència i és possible. Primàries defensa que fa molt temps que treballen en un projecte que aglutini al màxim de persones possibles i “siguin quins siguin els resultats, hi continuarem sempre”, diu. 

Si s’aconsegueix un referèndum pactat amb l’Estat espanyol, Primàries hi donarà suport?”, li preguntem. “Bona pregunta per a fer als electors”, respon. En tractar-se d’un moviment que practica la democràcia directa, moltes qüestions s’han de portar a debat, però per Arqué “el referèndum oficial es va fer l’1 d’octubre i no fa falta fer cap més consulta”

Utzi erantzuna

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude