PNV eta Katalunia

JxCat va comunicar per carta al PNB ‘el malestar’ per l’actitud amb Puigdemont

Andoni Ortuzar va respondre que donava ‘per no rebuda’ la carta

(https://www.vilaweb.cat/noticies/jxcat-va-traslladar-per-carta-al-pnb-el-malestar-per-lactitud-amb-puigdemont/)

Heus ací la carta enviada per Junts per Catalunya al PNB el gener proppassat:

«Benvolgudes companyes i companys,

Ens adrecem a vosaltres de manera privada i en tant que membres de l’EBB del Partit Nacionalista Basc. Un partit que ha estat, és i ha de ser, una referència nacional i internacional en la defensa dels drets nacionals.

La vostra història, com la nostra, és plena d’experiències polítiques d’èxit, però és plena, també, d’experiències de dolor, persecució i exili per part de l’estat espanyol. Malauradament, i com sabeu, en ple s. XXI ens toca viure una d’aquestes experiències de persecució, presó i exili. El president Carles Puigdemont, juntament amb els consellers Puig, Comín, Serret i Ponsatí, viuen exiliats a Brussel·les; mentre que els consellers Forn, Turull, Rull, Romeva, Bassa, Borràs i Junqueras han patit o pateixen presó.

Tots són víctimes de la repressió de l’estat espanyol, pel fet de ser fidels al mandat democràtic expressat a les urnes pel poble de Catalunya el 27 de setembre de 2015, i per haver fet efectiu el referèndum d’autodeterminació del primer d’octubre de 2017.

Nosaltres, diputades i diputats de Junts per Catalunya, us adrecem aquesta carta per expressar-vos la nostra profunda sorpresa i malestar per les recurrents declaracions des de la vostra formació política i fins i tot des de la lehendakaritza, posant en dubte la legitimitat del govern de la Generalitat de Catalunya, com també les decisions i estratègies previstes per a continuar essent fidels al mandat reiterat a les urnes el proppassat 21 de desembre.

En una situació política i social enormement complicada, en què hi ha molt patiment i dolor personals, hem revalidat la confiança de la societat catalana i liderem el bloc independentista que suma majoria absoluta amb setanta escons al Parlament de Catalunya.

Per tot això, us demanem respecte pels drets dels nostres diputats i diputades, i que respecteu la decisió dels nostres conciutadans compromesos amb la lliure autodeterminació del Poble de Catalunya.

Us demanem, en definitiva, que us comprometeu amb la democràcia i amb l’acceptació d’uns resultats que ordenen la restitució de les nostres institucions, amb el president Puigdemont al capdavant.

Us ho demanem des de la defensa compatida dels principis democràtics essencials, i us ho demanem, també, perquè estem convençuts que cap democràcia –ni a Euskadi, ni a Catalunya ni enlloc del món– no entendria que en una situació de repressió política es pugui ajudar directament o indirectament aquells que han fet de la violència, la repressió, i la negació del diàleg la seva bandera, posant la unitat d’Espanya per damunt dels drets democràtics.

Lluitar per la democràcia i els drets nacionals de Catalunya és lluitar també per la democràcia i els drets nacionals d’Euskadi. No fer-ho, ens allunya d’aquest horitzó de llibertat nacional pel qual foren creades les nostres respectives formacions polítiques.

Finalment, us convidem a visitar-nos al Parlament de Catalunya, on podem debatre i dialogar, des del respecte i l’entesa mútua, sobre els nostres respectius projectes nacionals.

Us saludem, amb el respecte i complicitat que us mereixeu, les 34 diputades i diputats de Junts per Catalunya.»

I ací la resposta d’Ortuzar, adreçada a Elsa Artadi. És del 2 de febrer:

«Benvolguda Elsa: Per les històriques relacions d’amistat que uneixen el PNB i a mi mateix amb Catalunya i el nacionalisme català, prefereixo donar per no rebuda la carta que em vau enviar i així no haver de respondre. Quan vulgueu i per al que vulgueu, sempre estarem disposats a trobar-nos bé en terres catalanes o en terra basca.»

Benetan lotsagarria PNVkoen jarrera!

Utzi erantzuna

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude