Alfred de Zayas NBEn

De Zayas, expert independent de la ONU, defensa el dret a l’autodeterminació de Catalunya a les Nacions Unides

(https://www.ara.cat/politica/Zayas-ONU-Catalunya-Nacions-Unides_0_1981601963.html?utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_campaign=ara)

NÚRIA ORRIOLS Ginebra 20/03/2018

De Zayas, expert de l’ONU, defensa el dret a l’autodeterminació de Catalunya a les Nacions Unides. / BERNAT VILARÓ

Catalunya té dret a l’autodeterminació? Aquest dret està reconegut internacionalment? Aquestes són algunes de les preguntes que s’han fet en el marc d’una conferència en una sala de la seu de les Nacions Unides on ha participat, entre altres especialistes catalans i internacionals, l’expert independent de l’ONU Alfred de Zayas. Després del referèndum de l’1 d’octubre ha assegurat que Europa no hauria de romandre “en silenci” i que un cop vista la violència policial hi hauria d’haver “conseqüències” al Parlament Europeu. Ha defensat que la violència policial va violar tractats de la UE sobre la pau, en concret el Tractat de Lisboa, que diu que la Unió té el deure de “promoure la pau, els seus valors i el benestar dels ciutadans”.

La qüestió, ha dit, no és si es fa un referèndum a tot Espanya o no sobre la independència de Catalunya, sinó que són “els milions de catalans” els que ho han de decidir. Així, ha defensat l’exercici del dret a l’autodeterminació de Catalunya, tot i que ha admès que no hi ha una manera d’implementar-lo perquè no és un dret reclamable davant els tribunals. “S’han de crear les condicions” perquè sigui possible, ha assegurat.

A més, ha argumentat que la protecció de la “integritat territorial” que acostuma a esgrimir el govern espanyol per negar el referèndum és un principi reconegut internacionalment en la relació externa dels estats i no per al manteniment de la unitat interna.

Ha explicat que en el seu informe sobre l’aplicació del dret a l’autodeterminació especifica com s’hauria de poder interpretar en el marc actual de l’ordre internacional perquè fos democràtic i igualitari.

A la conferència hi han assistit la consellera Meritxell Serret, exiliada a Bèlgica i la qual la fiscalia també havia amenaçat amb una ordre de detenció; el vicepresident del Parlament i diputat de JxCat Josep Costa; l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel, exiliada a Suïssa, i el diputat d’ERC Ferran Civit. També la companya de Jordi Cuixart, Txell Bonet, que participarà en una conferència a la tarda per denunciar la situació dels presos polítics.

L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel i la companya de Jordi Cuixart, Txell Bonet / BERNAT VILARÓ / ACN

L’exdiputada de la CUP Anna Gabriel i la companya de Jordi Cuixart, Txell Bonet / BERNAT VILARÓ / ACN

(…)

Solé: “La UE no està a l’alçada”

Abans de començar l’acte, l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé, que ha moderat la conferència, ha criticat la Unió Europea per no “estar a l’alçada” del moment actual.

Solé ha explicat que l’objectiu dels actes en el marc de les Nacions Unides és denunciar la “involució” democràtica de l’estat espanyol i ha confiat que, tard o d’hora, a través de la denúncia internacional hi haurà un canvi d’actitud, almenys en les institucions europees.

De Zayas: “Durant l’1-O es va violar el Tractat de Lisboa, Brussel·les no pot callar”

(https://www.elnacional.cat/ca/politica/zayas-referendum-europa-onu_249879_102.html)

Carlota Camps (enviada especial)

Zayas Ginebra ONU

L’1-O es va violar l’article 2 del Tractat de Lisboa. Brussel·les no pot callar, hi hauria d’haver conseqüències“. Així de contundent s’ha expressat l’expert de l’ONU Alfred de Zayas en relació amb la violència policial que va reprimir el referèndum català. L’article 2 d’aquest tractat defensa que “la Unió té com a finalitat promoure la pau, els seus valors i el benestar dels seus pobles”.

De Zayas ha defensat també, en una conferència a l’ONU sobre Catalunya, el dret a l’autodeterminació dels catalans: “No hi ha res més democràtic que un referèndum“. En aquest sentit, ha apel·lat a les Nacions Unides a lluitar perquè les nacions tinguin dret a l’autodeterminació i haurien de propiciar més referèndums i fer mediació entre les diferents parts dels conflictes. “El dret a l’autodeterminació és superior al de la integritat d’un territori”, ha defensat.

(El següent vídeo té l’opció de subtítols de Youtube)

Alfred de Zayas defensa el dret a l’autodeterminació de Catalunya

Bideoa: https://www.youtube.com/watch?v=P9YUelbRPkg

 

Utzi erantzuna

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude