Autodeterminazioa artean, atzo eta 2017an

Empaperàvem: cent anys de cartells polítics per a l’autodeterminació1

El llibre ‘ImagiNation’ recull les proclames polítiques visuals sobre autodeterminació dels pobles d’Europa de l’últim segle

Diumenge, milers de persones van omplir els carrers dels pobles i ciutats per a empaperar-los amb cartells en favor del referèndum de l’1 d’octubre. N’hi havia de partits, d’entitats i de fets a mà amb lemes originals. Comunicació visual per a una demanda política d’autodeterminació.

I no és estrany. Durant el segle XX i la part que hem viscut del XXI, la comunicació visual ha estat clau en la política. Per això l’European Free Alliance (EFA) va voler plasmar en un llibre (després de fer-ne una exposició) les reivindicacions d’autodeterminació dels pobles d’Europa per mitjà dels seus cartells polítics, per mitjà de l’art visual.

El recull ImagiNation és una compilació dels cartells d’aquests últims cent anys. El fil conductor, el dret dels pobles lliures a decidir el seu futur. Els pòsters del llibre van ser també una part de l’exposició homònima que es va fer al Parlament Europeu del 28 d’agost a l’1 de setembre, comissionada per Josep-Maria Terricabras, eurodiputat per ERC i president del grup parlamentari de l’EFA.

Per què pòsters? Com explica Reuben Ross, doctor de la International Visual sociology Association, ‘són part del passat, el present i el futur  imaginari polític’. Els estils, formes i continguts diversos poden ser clau per a l’agenda i les activitats polítiques, fins al punt d’ajudar a ‘consolidar nacions i identitats nacionals’.

Els pòsters i cartells polítics permeten de fer un recorregut per la història recent d’Europa. Amb l’edició d’ImagiNation, l’EFA ha volgut reivindicar les lluites polítiques dels pobles per a determinar-se. Perquè, com diu Ross, hi ha una ‘relació històrica entre els cartells i el redescobriment de la nacionalitat’.

(Jordi Pagès Collage(s): ‘Hommage à Joan Miró’, setembre 2017)

I de l’autodeterminació del poble català dins el marc europeu, també n’ha volgut parlar l’artista Jordi Pagès, per mitjà d’un cartell. Després del cop d’estat contra la Generalitat, Pagès va voler fer una crida a Europa amb el pòster ‘Europe! Aidez la Catalogne’.

Ací podeu veure un petit tast d’ImagiNation:


Utzi erantzuna

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude