Alemania eta autodeterminazio eskubidea

Ambaixador Brose: ‘Els alemanys no podem estar en contra de l’autodeterminació1

L’ambaixador alemany a l’Irac defensa el dret d’autodeterminació, malgrat considerar que la independència del Kurdistan representaria un gran problema per la regió ara mateix

L’antic ambaixador d’Alemanya a l’Irac, Ekkehard Brose, ha dit en una conferència a Washington: ‘Els alemanys no podem estar en contra del dret d’autodeterminació’. Brose, parlant de la possible independència del Kurdistan, recorda que ‘Alemanya va trobar la seva unitat i felicitat per mitjà del dret d’autodeterminació’ i que aquesta raó fa impossible que el seu país s’hi pugui oposar. La reunificació alemanya va ser justificada constitucionalment per la República Federal sobre la base del dret d’autodeterminació.

Brose participava en un debat amb un alt càrrec de la Casa Blanca, Joseph Pennington, sobre la situació de l’Irac. Tots dos oradors s’havien manifestat contraris a la independència del Kurdistan i, en el torn de preguntes del públic, un dels assistents va demanar per quina raó el Kurdistan sempre havia de ser moneda de canvi dels problemes entre xiïtes i sunnites. En la resposta, el representant dels Estats Units va insistir que no podien donar suport al referèndum d’independència ‘ara mateix’.

A continuació l’ex-ambaixador alemany a l’Irac va prendre la paraula i va dir: ‘Vinc d’un país,  Alemanya, que ha trobat la seva unitat i felicitat per mitjà de l’autodeterminació, de manera que els alemanys no podem estar, per sistema, contra l’autodeterminació’.  Brose va continuar explicant les bones relacions entre el Kurdistan i Alemanya i va assenyalar algunes actuacions del govern kurd, les quals va qualificar de molt positives. Amb tot, també va manifestar l’oposició del seu govern al referèndum pels problemes concrets que ocasionaria en relació amb Turquia i l’Irac i per la inestabilitat que podria crear, en aquest moment concret, en la regió.

Aquest és el vídeo sencer de l’acte, amb la intervenció de l’ambaixador, que actualment treballa com a delegat especial del seu govern en tasques d’estabilització i prevenció de crisis arreu del món:

Bideoa; How to Stabilize Iraq After ISIS—and Why it Matters

https://www.youtube.com/watch?v=5aHESghP2ZM

Ikasiko ote du inoiz Ibarretxe jaunak ala parafasia politikan murgiltzen segituko du?


Utzi erantzuna

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude