Katalunia eta nazioarteko begiraleak

l’Unilateral‏ @unilateralcat1

La comissió d’observadors internacional, un element clau pel referèndum d’autodeterminació

La comissió d’observadors internacional, un element clau pel referèndum d’autodeterminació2

Després de l’enèsima negativa de Rajoy a negociar un referèndum d’autodeterminació vinculant, ja no hi ha excusa per prémer l’accelerador i començar a fer els passos clau per fer irreversible el referèndum. Un dels elements que pot ser més important per l’èxit del plebiscit és la conformació d’una comissió d’observadors internacionals que sigui l’encarregada de validar el procés de votació des d’una posició de neutralitat i que alhora suposi la implicació internacional en l’exercici de l’autodeterminació del poble català.

És el moment de recollir els fruits de tots aquests anys de procés d’independència en què el govern català, segons se’ns ha dit, ha mantingut discrets contactes internacionals i també alguns que no han estat tan secrets. De fet, a diversos parlaments del món ja hi ha grups de seguiment del cas català i d’allà segur que en poden sortir diputats que facin la tasca d’observador internacional. I aquesta només és una de les fonts d’on poden sorgir membres de la comissió.

La constitució de la comissió d’observadors internacional s’hauria de conformar com més aviat millor, ja que ha de ser l’àrbitre que doni garanties als catalans que volen votar ‘No’ que serà un procés neutral. També és molt rellevant que aviat es presenti públicament aquesta comissió per tal de convertir el procés d’independència català de problema intern espanyol a problema internacional. La roda de premsa on s’anunciïn les persones que el conformaran serà el punt d’inflexió que necessitem. I pot actuar com un element per, si més no, suavitzar la demofòbia que ha demostrat l’estat espanyol quan el govern català ha començat a activar els procediments per organitzar el referèndum.

(…)

Per tal que això es materialitzi d’una forma ràpida els contactes que ha anat teixint el govern català durant aquests darrers anys amb polítics i personalitats internacionals serà clau, per estar en condicions ara de conformar aquest organisme que serà clau per fer el salt a l’escena internacional.

Trenquem el marc mental espanyol i situem el procés d’independència al món!”

2017 mai. 29

Demòcrates‏ @DemocratesCA3T

.@CastellaToni “S’ha de constituir l’òrgan de coordinació del referèndum, amb partits, govern i representants de la comunitat internacional

2017 mai. 29

Gehigarriak:

(a) CUP delakoa

CUP Països Catalans‏ @cupnacional4

Anna Gabriel: “Cal fixar data i pregunta sense més dilacions. Menys retòrica i més concreció#referèndumCAT #sensepor

2017 mai. 29

(b) Euskal Herria:

Erabat galduta dagoen bat: Europak baino gehiago mugatzen gaituzte Madrilek eta Parisek”

Mandanga… : “… dimentsio berri bat hartu du erabakitzeko eskubideak (sic) Europan.”

Europar Batasunean egon nahia…: “EH Bildu erradikala da, baina Batasunaren aldekoa da.”

Gehi politika monetario berria (sic) gehi EBZ-ren ‘demokratizazioa’, gehi ‘kohesio eta konbergentzia politikoetan’, gehi `beste politika monetario batzuk’, gehi ‘gizartea eraldatu’, gehi hitzontzikeria pilo bat gehiago…

Erabat galduta, inolako neurri zehatzik gabe, kazetarien ohiko berritsukeria besterik ez.


Iruzkinak (1)

Utzi erantzuna

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude