Kataluniako referenduma legala da

Victor de la Torre-ren El referèndum català és legal1

No perquè ho diuen els independentistes o el govern de la Generalitat, o el Parlament o les entitats sobiranistes, o qui sigui. El Referèndum és legal perquè:

El dret d’autodeterminació és reconegut per tots els països membres de les Nacions Unides, i el Regne d’Espanya hi està obligat, ja que ha firmat tots els tractats internacionals que ho recullen i tots els acords polítics que ho refermen.

Article 1 de la Carta de les Nacions Unides

Fomentar entre les nacions relacions d’amistat basades en el respecte al principi de la igualtat de drets i al de l’autodeterminació dels pobles, i prendre tot de mesures encaminades a enfortir la pau mundial.

Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics” i “Pacte Internacional dels Drets Econòmics, Socials i Culturals”, 1966 (en vigor el 1976)

Tots els pobles tenen el dret a l’autodeterminació. En virtut d’aquest dret determinen lliurement el seu estatut polític i procuren també el seu desenvolupament econòmic, social i cultural.

Resolució 2625 de l’ONU, 1970

L’establiment d’un estat sobirà o independent, la lliure associació o integració dins un estat independent o l’adquisició de qualsevol altra condició política lliurement decidida per un poble, constitueixen formes de l’exercici del dret a la lliure determinació d’aquest poble.

Acta final de la “Conferència sobre la seguretat i la cooperació a Europa”, 1975 (Hèlsinki)

En virtut del principi de la igualtat de drets i l’autodeterminació dels pobles, tots els pobles tenen sempre el dret, amb plena llibertat, de determinar, quan i com ho desitgin, la seva condició política interna i externa, sense ingerència externa, i de perseguir com desitgin que el seu desenvolupament polític, econòmic, social i cultural. Els Estats participants reafirmen la importància universal del respecte i l’exercici efectiu de la igualtat de drets i la lliure determinació dels pobles per al desenvolupament de les relacions d’amistat entre ells com entre tots els estats. També recorden la importància de l’eliminació de qualsevol forma de violació d’aquest principi.

Els Estats participants respectaran la igualtat de drets dels pobles i el seu dret a l’autodeterminació, actuant en tot moment de conformitat amb els propòsits i principis de la Carta de les Nacions Unides i amb les normes pertinents del dret internacional, incloses les relatives a la integritat territorial dels Estats.

Carta de París per la nova Europa, 1990

Les nostres relacions es basaran en la nostra comuna adhesió als valors democràtics i als drets humans i llibertats fonamentals. Estem convençuts que, per enfortir la pau i la seguretat entre els nostres Estats, són indispensables el progrés de la democràcia i el respecte i exercici efectiu dels drets humans. Reafirmem la igualtat de drets dels pobles i el seu dret a l’autodeterminació de conformitat amb la Carta de les Nacions Unides i amb les normes pertinents del dret internacional, incloses les referents a la integritat territorial dels Estats.”

Declaració dels Dotze, 16/12/1991 (Brussel·les, Reunió Ministerial Extraordinària)

La Comunitat i els seus estats membres confirmen la seva adhesió als principis de l’Acta Final d’Hèlsinki i de la Carta de París, en particular al principi d’autodeterminació. Afirmen la seva voluntat de reconèixer, de conformitat amb les normes acceptades per la pràctica internacional i tenint en compte les realitats polítiques en cada cas concret, a aquests nous estats que, com a conseqüència de les modificacions històriques ocorregudes a la regió, es constitueixin sobre una base democràtica, acceptin les obligacions internacionals pertinents i es comprometin de bona fe en un procés pacífic i negociat.

Consideracions relacionades d’interès

 1. El regne d’Espanya signa i assumeix com a propis la Carta de les Nacions Unides i els Pactes internacionals de drets civils i polítics i de drets econòmics, socials i culturals Pactes. Publicat en el BOE, 30 d’abril del 1977.

 2. Tots els acords i pactes internacionals signats són ratificats en l’article 96 de l’actual Constitució del regne d’Espanya i, per tant, són vigents i legals segons l’Estat espanyol. Els jutges i les autoritats espanyoles estan obligats a complir les seves disposicions.

 3. L’article 10 de la Constitució espanyola obliga a interpretar les normes sobre drets humans d’acord amb els tractats internacionals subscrits pel Regne d’Espanya en aquesta matèria.

 4. El dret a l’autodeterminació és un principi erga omnes, la seva aplicació no té limitacions temporals, ni geogràfiques ni competencials.

 5. El dret a l’autodeterminació s’aplica a tots els pobles, sense distinció, i no només als colonials.

 6. Tots els estats membres de les Nacions Unides (pràcticament tota la comunitat internacional) han signat els tractats internacionals segons els que l’autodeterminació dels pobles és un dret que s’ha de promoure i defensar.

 7. El dret a l’autodeterminació dels pobles és emparat per l’ordenament jurídic internacional. Els estats no poden invocar les seves normes internes per a oposar-s’hi.

 8. El principi d’integritat territorial fa referència al respecte territorial entre estats, l’autodeterminació no vulnera aquest principi.

Hem de defensar i dir alt i clar que el referèndum és legal malgrat que als qui s’oposen a celebrar-ho, ho facin interpretant al seu antull en algun cas, i mentint directament uns altres utilitzant la Constitució com a antidemocràtic parapet.”


Agraïments a l’Anna Arqué Solsona, portaveu de l’International Commission of European Citizens (ICEC), per aportar la informació que en aquest article es detalla.

Mandanga? Ez, eskerrik asko!


Iruzkinak (2)

  • joseba

   PUBLICACIONS – Nacions Unides demanen equitat i democràcia

   http://grupdestudispolitics.com/subcontingut.php?codi=128&menu=PUBLICACIONS

   “… També recorda l’expert designat per les Nacions Unides l’existència d’un informe presentat a l’Assemblea General, l’any 2014, (A/69/272), centrant el dret a la lliure determinació com clau per l’ordre internacional previst per la Carta de les Nacions Unides, assenyalant que “el referèndum és un mètode fiable per a sondejar l’opinió pública i evitar un consentiment artificial, a fi de garantir l’autenticitat de l’expressió de la voluntat pública en un entorn lliure d’amenaces i de l’ús de la força”

Utzi erantzuna

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude