Referendumaren aurreko zipriztinak (2)

Margallo jauna

Mandangatik haratago:

Margallo afirma que Espanya deu favors a uns altres països per acords secrets contra Catalunya1

Ningú no sap quants favor devem perquè fessin les declaracions que van fer’, va dir ahir l’ex-ministre

L’ex-ministre d’Afers Estrangers espanyol va fer unes declaracions xocants ahir al vespre que han passat desapercebudes. Va dir que, quan ell era ministre, el govern espanyol va dedicar ‘molts esforços’ a parlar amb governs de tot el món perquè no es manifestessin en favor de la independència de Catalunya. Margallo apunta que hi va haver negociacions secretes i ‘ningú no sap quants favors devem a una quantitat de gent per haver aconseguit que fessin les declaracions que van fer’.

Són declaracions que va fer al programa ‘El cascabel’ de 13TV ahir al vespre, just després del debat amb l’ex-president de la Generalitat Artur Mas a l’Ateneo de Madrid.

Margallo repeteix en l’entrevista que Mas li ha reconegut que l’independentisme havia perdut la batalla internacional. ‘Tan bon punt vaig arribar al ministeri, vam convocar una reunió cada divendres de l’any durant cinc anys i vam donar instruccions molt concretes a ambaixadors i cònsols, perquè responguessin qualsevol ofensiva. I això Mas ha reconegut que ha sortit bé, que a fora ningú no els ha reconegut.’

I va més enllà, quan insisteix en l’esforç que han hagut de fer per a mirar de tancar totes les portes diplomàtiques a l’independentisme. ‘Ningú no sap l’esforç que ens ha costat això, ni els favors que devem a una quantitat de gent per haver aconseguit que fessin les declaracions que han fet.’ I encara: ‘Això ens ha costat molta feina. Jo he estat als països bàltics quatre vegades, i no és que hi tinguem especials interessos econòmics, és que hi tenim el tema català i la Via Bàltica. He estat al Canadà, al Vaticà no sé ni quantes vegades… Això et consumeix una quantitat d’energia enorme.’

Vaguetats i difamacions

En què es van traduir els ‘esforços’ a què es refereix Margallo? Poc abans de les eleccions del 27-S, de resultes de la pressió espanyola alguns dirigents van fer unes declaracions vagues. El més concret va ser David Cameron, aleshores primer ministre britànic, que va dir que una Catalunya independent ‘ja no formaria part de la UE i que hauria de començar a fer cua darrere dels països candidats’. Tot el que van aconseguir de Barack Obama fou una frase, a propòsit d’una visita que li va fer Felipe VI: ‘Els Estats Units volen una Espanya forta i unida’; i d’Angela Merkel una declaració encara més vaga: que els tractats de la Unió Europea garantien la integritat i la sobirania dels estats membres i que compartia amb Rajoy que ‘la legislació nacional i internacional s’havia de respectar’.

Margallo destaca en les declaracions a 13TV el fet que va haver d’anar quatre vegades als països bàltics per a tractar sobre el cas català. Hi ha uns precedents ben coneguts de tensió diplomàtica entre Espanya i els països bàltics arran del suport al procés independentista a Catalunya. L’ex-primer ministre letó Valdis Dombrovskis va fer unes declaracions a l’agència ACN el 2013, pocs dies després de l’èxit de la Via Catalana, dient que Letònia reconeixeria una Catalunya independent si el procés es fes amb legitimitat. Aquells mateixos dies, també a l’ACN, el primer ministre lituà, Algirdas Butkevicius, va dir que Catalunya tenia el dret d’autodeterminació.

Arran d’aquelles declaracions, Margallo va cridar a consultes l’ambaixador letó i el lituà a Madrid, perquè les autoritats de tots dos països rectifiquessin. De primer, la diplomàcia letona i lituana va dir que havien estat malinterpretats, però el primer ministre de Letònia va voler deixar clar que ell ‘havia dit dir allò que havia dit’ sobre Catalunya. Dombrovskis, actual vice-president de la Comissió Europea, en va rebre les conseqüències: una campanya de difamació a través d’un suposat informe policíac publicat a la revista Interviú. Segons l’informe, Dombrovskis va cobrar diners en canvi d’haver defensat el procés sobiranista. L’oficina antifrau letona va desautoritzar recentment aquelles difamacions.

Ingelesez:

Margallo affirms that Spain owes favours to other countries for secret agreements against Catalonia2

Nobody knows the favours we owe for the declarations they made’, says the former minister

Carles Puigdemont

Puigdemont exigeix explicacions a Margallo pels ‘favors’ que deu Espanya per acords secrets contra Catalunya3

El president de la Generalitat de Catalunya vol que l’ex-ministre espanyol expliqui les promeses fetes i amb quina autoritat i legalitat es van fer

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdmeont, ha exigit explicacions al ex-ministre espanyol d’Afers Estrangers José Manuel García Margallo, per les afirmacions en què assegurava que Espanya deu favors a altres estats per acords secrets contra Catalunya.

Ningú no sap quants favors devem perquè fessin les declaracions que van fer’, va dir Margallo en una entrevista a 13TV. Puigdemont ha titllat l’afirmació de Margallo de ‘molt greu’ i ha demanat que expliqui els recursos utilitzats, la naturalesa de les promeses i amb quina autoritat i legalitat les va fer.

L’afirmació és molt greu. Exigeix que doni explicacions dels recursos usats, les promeses fetes i amb quina autoritat i legalitat les va fer https://t.co/WFpyP1H7b3

Carles Puigdemont (@KRLS) March 23, 2017

Letonia eta Katalunia

Mandangatik at:

L’ex-ministre de Defensa de Letònia contesta a Margallo sobre ‘els favors’ contra Catalunya4

Artis Pabkris és eurodiputat letó al grup del PP europeu i ex-ministre d’Afers Estrangers i de Defensa

Ingelesez:

The former Latvian Minister of Defence denies what Margallo says about ‘the favours’ against Catalonia5

Artis Pabriks‏@Pabriks6

Secret agreements if exist are short lived as rule since missing moral backbone.

2017 mar. 23

Mas eta CUP

Mandangazko unibertsotik erabat kanpo:

CUP Països Catalans @cupnacional7

Anna Gabriel rebutja la proposta d’Artur Mas d’incloure la tercera via en el referèndum http://www.elperiodico.com/es/noticias/politica/gabriel-rechaza-propuesta-incluir-tercera-via-referendum-5919809 …

2017 mar. 23

“Para nosotros no hay un plan b (…). No avalaremos ningún sucedáneo, alternativa o emboltorio de tercera vía. No tiene sentido, la gente no ha salido a la calle para ejercer otra cosa que no sea el derecho de autodeterminación“. Así de taxativamente ha respondido este jueves la diputada de la CUP en el Parlament Anna Gabriel a la posibilidad esgrimida ayer por Artur Mas de incluir en el referéndum una pregunta sobre la propuesta del Gobierno central para Catalunya.

(…)

Nada puede sustituir un referéndum, es un compromiso ineludible, nada puede detener la celebración, las inhabilitaciones son un precio muy asumible que tenemos que pagar. No estamos para bromas, hemos asumido dar apoyo a los presupuestos por ese compromiso”, ha recalcado. “

Mandanga? Ez mila esker!


 

Utzi erantzuna

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude