Hauteskundeak: Madrilera?

(1) Twitterrak:

Anna Arqué Solsona@anna_arque

Espanya no vol canviar. El PP puja i el miratge d P’s d’una Esp a favor Pobles dins l’estat s’ha esfumat, és el moment #RUI Català #sensepor

2016 eka. 26

Iolanda Fresnillo@ifresnillo

Doncs això

2016 eka. 26

emi fuisza@emifuisza

@ifresnillo @llunavermella En Euskadi y Cat el voto util ha ido para cambiar Espańa y en Esp para mantenerlo igual. A ver si aprendemos

Bernat Dedéu@BernatDedeu

President @KRLS Convoca els partits independentistes per consensuar un nou full de ruta que culmini en un referèndum vinculant i unilateral.

2016 eka. 26

(2) Artikuluak:

(a) El Brexit i la independència de Catalunya podrien anar de la mà

http://araomai.cat/el-brexit-i-la-independencia-de-catalunya-poden-anar-de-la-ma/

Però un dels efectes colaterals que el buròcrates de la UE temen més i al que no fan massa referència és l’efecte que pot tenir, sobretot en cas de victòria del Brexit, sobre els moviments independentistes d’Escòcia i Catalunya. Una dada que no escapa a Fitch l’agència d’avaluació de crèdit internacional i tampoc a Standard & Poor’s (S&P) i Moody’s. També ho veuen així els diaris econòmics com Bloomberg i d’altres.

Tothom dóna per fet  que una victòria del Brexit significaria un canvi del “contracte” del Regne Unit amb la UE, i ja ningú dubta que això portaria a Escòcia a celebrar un nou referèndum sobre la independència el 2018. A Brussel·les estarien obligats a acceptar que res és immutable, i a decidir sobre nous membres i ex membres de la Unió Europea , una situació clau per a Catalunya, i que podria tancar definitivament el debat sobre si es quedaria a la UE  en cas d’independència d’Espanya.”

(b) Escòcia: Sense lamentar-se pel Brexit posen la directa cap a la independència

http://araomai.cat/escocia-sense-lamentar-se-pel-brexit-posen-la-directa-cap-a-la-independencia/

A Escòcia no perden  el temps i aprofiten la situació favorable provocada pel Brexit  per demanar un nou referèndum.

A la seva pàgina web expliquen que Escòcia s’enfronta ara a la perspectiva de sortir de la UE en contra de la seva voluntat i que la primera ministra, Nicola Sturgeon, ha confirmat la preparació immediata de la legislació per permetre un nou referèndum sobre la independència – sempre que el Parlament d’Escòcia així ho decideix.

També explica que l’l’Scotish National Party (SNP) ja està ja treballant per construir una majoria a favor d’una Escòcia independent, i demana el suport  signant des de la mateix pàgina

Guardant  les distàncies entre el procés escocès i el català, els escocesos es mostren àgils i disposats a aprofitar totes les oportunitats. Oportunitats que en aquest moment a Catalunya passen pel cas de les filtracions de les converses entre el ministre Fernández Díaz i el cap de la Oficina Antifrau a Catalunya, que han utilitzat de forma partidista l’estat per atacar no només el moviment independentista català, sinó institucions com la sanitat catalana o el centre de telecomunicacions del govern català. Com hagués reaccionat l’SNP en una situació així?.

De fet, la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ja ha dit que demanarà iniciar “converses immediatament” amb les institucions europees per “protegir el lloc d’Escòcia a la UE”, després del vot favorable del Regne Unit al Brèxit.

Hem consultat l’Anna Arqué, responsable de l’International Comission of European Citizens (ICEC) a Catalunya, i gran coneixedora del procés escocès. Això és el que ens ha comentat.

L’Anna ens explica que per contextualitzar la situació cal entendre que d’entrada el govern escocès es lamenta sincera i profundament per la sortida de la UE, perquè l’SNP té uns profunds principis socials i compromís amb els agents socials, com  els sindicats o la immigració, i no està gens d’acord en què ara les polítiques sobre aquests temes arribin ja només de Westminster i no d’Europa, perquè a Londres de ben segur tenen una visó més restringida dels drets socials de la població.

Però alhora, ens diu l’Anna, els escocesos son molt executius i en menys de 24 hores ha ha entès que la única solució es fer un referèndum, perquè no se‘ls  arrossegui fora de la UE. No estan lamentant-se sinó que passen a l’acció, i com que creuen que aquests tipus  lideratges que arribaran des de Londres, poden fer-los mal,  en 24 hores ja plantegen la solució, el seu referèndum sobre la independència.

El que passa a Escòcia és que es mostra que si votem independència de l’estat matriu no marxem de la Unió Europea. En el fons la clau és que la independència no té res a veure amb la UE, ni amb la decisió d’autodeterminar-se.

El punt diferencial amb Catalunya és que no cal està justificant-se davant la comunitat internacional sobre els motius de fer un referèndum, sinó que senzillament ja estan planificant a 1-2 anys vista l’estratègia. I abans de que se signi la separació entre el Regne Unit  la UE volen fer el referèndum, que de retruc els farà quedar a la UE.”

(3) E-posta Anna-ri

From: josebafelix@outlook.es
To: anna.arque
Subject: Scotland
Date: Sun, 26 Jun 2016 21:23

Dear Anna,

Noche de números!?

He visto que la gente de RISE está planteando la posibilidad de apoyar un nuevo Referendum:

After Brexit: RISE ready to support new drive for independence

Pertect!

No se si el cartero llama dos veces, tres, o quince.

Creo que los escoceses perdieron una oportunidad de oro.

Una oportunidad en la que, con perdón, no fueron nada valientes.

En su afán (claro y necesario!) político por llegar a la independencia, dejaron de lado la economía, más aún dejaron al lado la importancia de un Banco Central, de un Tesoro Público y de una Moneda propios.

Dejando estas herramientas de una posible Escocia ‘independiente’ en manos de los británicos…

Craso y grave error teórico, práctico, estratégico y táctico!

Qué harían ahora? Dejar esas herramientas en manos de Bruselas? Plantear un Scotexist? Qué?

Creo que la amiga que vino con vosotros a Azpeita era de Escocia, quizá de RISE.

Yo he estudiado un poco el caso de la independencia escocesa,(…)

He aquí una entrevista que le hicieron a Keneth Gibson en GARA, ver documento https://www.unibertsitatea.net/otarrea/gizarte-zientziak/ekonomia/eskoziari-buruzko-e-posta-batzuk

(páginas 2 y 3)

Le escribí un par de emails (páginas 5 a 15 del documento).

No hubo respuesta.

Yo creo que aparte de la muy importante baza exclúsivamente política (RUI en vuestro y nuestro caso) hay que tener un proyecto económico que no sea neoliberal (à la Bruselas) y que sea lo más propio posible.

Escocia no lo tenía, y que yo sepa no lo tiene.

Catalunya NO lo tiene, que yo sepa.

Euskal Herria tampoco.

Algún día habrá que ‘tocar’ el tema económico, financiero y monetario…

Saludos (…)

joseba

PS: A Escocia se le dijo directa e indirectamente que llevaran a William (Bill) Mitchell, incluso se ofreció él mismo, para tratar de todas estas cuestiones monetarias y económicas. No hubo respuesta.


Utzi erantzuna

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude