Kataluniako ‘1-0’ dokumentala Europako Parlamentuan

324.cat@324cat

(https://twitter.com/324cat/status/959105312107016192)

L’expert independent de l’ONU Alfred-Maurice De Zayas, sobre Catalunya: “És un problema europeu. La Comissió s’ho ha de prendre com un perill sobre la democràcia i l’estat de dret a Espanyahttp://bit.ly/2E6qP1q 

2018 ots. 1

Ferits de l’1-O demanen al Parlament Europeu que s’investiguin les càrregues policials

(http://www.ccma.cat/324/ferits-de-l1-o-demanen-al-parlament-europeu-que-investigui-les-carregues-policials/noticia/2835386/)

El consultor de l’ONU Alfred-Maurice de Zayas ha demanat una resposta clara de Brussel·les perquè es tracta “d’un problema europeu”

01 Feb 2018

Roger Espanyol va perdre l’ull per una pilota de goma per les càrregues del dia del referèndum

Alguns dels ferits per les càrregues de l’1 d’octubre han portat el seu cas al Parlament Europeu aquest dijous per demanar que s’investigui la violència policial durant el referèndum.

Ho han fet en una de les sales d’aquest parlament, a iniciativa dels eurodiputats d’Esquerra Republicana i amb Clara Ponsatí entre els convidats. L’acte ha començat amb la projecció del documental “1-O”.

Roger Español, que va perdre l’ull per una pilota de goma, ha explicat el seu testimoni, juntament amb altres ferits. Espanyol ha demanat que “es reconeguin i que, en part, es castiguin també els que van produir tota la violència de l’1-O“. També que “Europa, els poders, obrin els ulls i reconeguin d’una vegada per totes el que va passar”. 

També s’han presentat informes, com el fet per advocats voluntaris pel dret de defensa de Girona sobre violacions de drets aquell dia.

El consultor independent de les Nacions Unides pels Drets Humans Alfred-Maurice de Zayas creu que el que va passar a Catalunya l’1 d’octubre ha d’arribar a la justícia europea. Ha demanat, a més, una resposta clara de Brussel·les sobre la situació a Catalunya:

“Això és un problema europeu. És evident que la Comissió Europea s’ha de prendre això com un perill sobre la democràcia a Espanya i un perill sobre l’estat de dret a Espanya. Com ho han fet quan van invocar l’article 2 i 7 respecte a Polònia“.  

L’eurodiputda Beatriz Becerra, exmembre d’UPyD, ha intervingut per recordar que el Parlament Europeu va debatre sobre l’1-O i que la Comissió Europea va deixar clara la seva defensa del respecte a l’ordre constitucional.

Orain dela urtebete bateko albiste oso adierazgarria

Cebrián ja sabia fa un any com seria la repressió contra Catalunya

El president de Prisa va detallar en una entrevista el febrer del 2017 el pla que ha aplicat el govern espanyol

L’estat espanyol havia preparat un pla premeditat contra l’independentisme abans de la tardor. De fet, la repressió de la maquinària política, judicial i mediàtica fa temps que es cou a foc lent a Madrid. Juan Luis Cebrián, el president del grup Prisa, que edita El País, ja va avançar el 20 de febrer de 2017 alguns dels detalls del pla que l’estat espanyol ha aplicat contra l’independentisme.

En una entrevista a El Mundo signada per l’aristòcrata i ex-diputada del PP Cayetana Álvarez de Toledo –vinculada a la FAES–, Cebrián ja anticipava la repressió contra el referèndum de l’1-O, l’aplicació del 155 i l’intent de dividir les forces republicanes.

Sobre el referèndum d’autodeterminació, deia: ‘El govern [espanyol] ha d’exercir el seu poder legítim. Fins ara no ho ha fet. Ha desviat la responsabilitat cap al Tribunal Constitucional.’ Afegia que la Generalitat només tenia el suport ‘dels seus mitjans afins, un poder relatiu, i uns 10.000 o 100.000 manifestants’. Sobre això, el pronòstic de Cebrián ha estat ben errar, en vista de les grans mobilitzacions contra la repressió i el rècord històric de vot independentista a les eleccions del 21-D.

Encara parlant de l’1-O, assegurava que el govern espanyol havia de fer recaure ‘tot el pes de la llei’, prohibint el referèndum i, si no s’acatava, aplicar el 155. ‘La Guàrdia Civil hi és per al que convingui’, va etzibar. I sobre el 155, deia: ‘Suspensió del govern de la Generalitat. Del president de la Generalitat. De la presidenta del parlament. D’un, dos, tres càrrecs públics. Dels qui hagin convocat el referèndum. Acabats. Ocupes tu el poder.’

Aquesta descripció, amagant la violència policíaca sota l’eufemisme de ‘pes de la llei’ i l’enviament de la Guàrdia Civil, encaixa amb el pla que ha executat l’estat espanyol contra el referèndum i amb el cop d’estat del 155 i l’ocupació de la Generalitat.

Cebrián també adduïa que Catalunya no tenia prou poder polític –parlava dels vots, de la consciència social, dels diners i de les armes– per a independitzar-se. I predeia: ‘El debat ja no seria quan aconseguiran la independència, si no quan recuperaran l’autonomia’

Gogoratzekoa

El primer dia d’octubre

#DOCUMENTAL  Ja estan disponibles els subtítols en castellà, anglès i francès de ‘El primer dia d’octubre’, un documental sobre el dia de la votació del referèndum #1oct

https://www.youtube.com/watch?v=K6i69o2ANJg&t=1405s

(Euskaraz ere!)

Iruzkinak (1)

 • joseba

  “Urriaren 1ean gertatu zenaren irudiak mundu guztiak ikusi ditu, eta nolabait, niri leporatzen didate”
  (http://www.argia.eus/argia-astekaria/2597/jaume-roures-ikus-entzunezkoen-magnate-ezkertiarra)

  (…)

  “Katalanista zara, baina ez independentista?
  Katalanok gure etorkizuna erabakitzeko dugun eskubidea defendatzen dut. Autodeterminazioa, erabakitzeko eskubidea alegia, oso oinarrizkoa da. PSOEren estatutuetan ere badago. Bada XIX. mendeko burgesiaren aldarrikapen bat. Ez gara deus estratosferikorik eskatzen ari. 100 urteko atzerapenarekin gabiltza. Hori da hainbeste jende biltzen duen zeharkako borroka. Independentismoa %48ra iristen da. Txalogarria bai, baina aski ez dena. Lan egin behar da autodeterminazioaren alde.” (…)

Utzi erantzuna

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude