Kataluniako egoera Genevako NBEn

Maria Macià-ren El debat sobre la situació a Catalunya irromp a l’ONU

(https://www.elnacional.cat/ca/politica/debat-catalunya-onu-drets-humans_248460_102.html)

La seu de les Nacions Unides a Ginebra acollirà per primera vegada una marató de debats sobre la situació catalana. Després que s’hagin fet públiques nombroses denúncies de vulneracions dels drets humans a Catalunya per part dels poders de l’Estat espanyol, la qüestió arriba ara a l’organisme internacional.

Serà la setmana que ve, en el marc del 37è període de sessions del Consell de Drets Humans, quan se celebraran diversos debats i taules rodones. Es tractaran temes com la regressió dels drets humans a Espanya, per una banda, i el dret a l’autodeterminació, per l’altra. Paral·lelament, també se celebraran altres actes fora de la seu vinculats amb les mateixes temàtiques.

A banda dels experts que intervindran a les conferències, també hi participaran membres del govern exiliat a Brussel·les i familiars dels empresonats. De moment, el president Carles Puigdemont ja ha confirmat la seva presència a dos actes fora de l’ONU, diumenge i dimecres, i la consellera Meritxell Serret participarà dimarts a una taula rodona, juntament amb la parella de Jordi Cuixart, Txell Bonet.

D’altra banda, Anna Gabriel, que viu a la capital suïssa d’ençà que s’hi va exiliar fa quasi un mes, no ha confirmat per ara la seva presència a cap convocatòria.

Dilluns: la regressió dels drets humans

El primer acte dins la seu de l’ONU se celebrarà dilluns a les 13.30 hores del migdia. L’Institut de Drets Humans de Catalunya i altres plataformes han organitzat el debat Human Rights regression in Spain. L’objectiu de l’acte és debatre amb diferents experts sobre la situació actual d’involució dels drets humans a l’Estat espanyol, posant el focus en el cas de Catalunya.

Hi participaran diversos experts en la qüestió, com l’especialista en la protecció del dret a la llibertat de reunió, Michael Hamilton; el fiscal i magistrat emèrit del Tribunal Suprem espanyol José Antonio Martín Pallín i l’advocada penalista especialitzada en drets humans Anaïs Franquesa. També hi intervindrà el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, i la professora de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals Margalida Capellà. En representació de les famílies dels presos polítics catalans hi assistirà Laura Masvidal, de l’Associació Catalana pels Drets Civils.

Dimarts: el dret a l’autodeterminació

L’endemà, dimarts (12.30 h), l’agenda continuarà amb una conferència sobre El dret a l’autodeterminació al segle XXI, moderada per l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé i amb la intervenció de Nicolas Levrat, professor de la Universitat de Ginebra; Jaume López, professor de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, i Alfred De Zayas, expert independent de l’Oficina de l’Alt Comissionat de Nacions Unides.

A la tarda (15.00 h) tindran lloc dues taules rodones sobre les Vulneracions de drets fonamentals a la Unió Europea: el cas català. Una tindrà la participació de la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, i la parella de Jordi Cuixart, Txell Bonet, que explicaran l’experiència d’exiliats i presos polítics a l’Europa d’avui. L’altra taula, sobre el paper de la UE en la protecció dels drets humans, estarà formada per l’advocada Rachel Lindon, de l’equip de juristes que han portat el cas de Sànchez, Cuixart i Junqueras a l’ONU, i l’eurodiputada Lynn Boylan, membre de la plataforma Diàleg UE-Catalunya.

L’assistència desafiant de Puigdemont

En el marc del Consell de Drets Humans, però fora de la seu de l’ONU, se celebra el Festival de Cinema sobre els Drets Humans (FIFDH), el principal esdeveniment internacional dedicat a aquest cinema. El proper diumenge dia 18, en la seva jornada de clausura, acollirà un debat sobre la independència de Catalunya amb el president Puigdemont com a convidat estrella. El debat tindrà lloc després de la projecció de la pel·lícula Catalogne: l’Espagne au bord de la crise de nerfs (Catalunya: Espanya a un pas de la crisi nerviosa).

Tres dies més tard, el dimecres 21, el president pronunciarà una conferència sobre la independència i l’autodeterminació en l’Europa del segle XXI al Graduate Institute de Ginebra, la universitat de relacions internacionals més antiga d’Europa. La conferència, que inclourà un debat, serà moderada pel corresponsal de la BBC, Imogen Foulkes.

El desplaçament de Puigdemont i Serret a Suïssa per assistir a aquests actes ha fet saltar les alarmes a la fiscalia, que ja ha demanat que s’estudiï si se’ls pot detenir i si se’n pot demanar l’extradició i la limitació del passaport. Fins ara, el portaveu de l’Oficina Federal de Justícia de Suïssa, Folco Galli, ha negat tota possibilitat que aquesta operació pugui dur-se a terme al país helvètic.

Iruzkinak (1)

Utzi erantzuna

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude