Autodeterminazioa: Kosovo eta Hagako Nazioarteko Auzitegia

La porta de la gàbia

(http://www.acontravent.cat/llibre.php?id=34)

El llibre

És aplicable la decisió del Tribunal Internacional de Justícia sobre Kosovo a Catalunya? Fins a quin punt altres nacions poden optar per la via de la declaració unilateral d’independència? Quines són, a partir d’ara, les condicions per exercir el dret a l’autodeterminació?

Aquestes són algunes de les preguntes que es planteja aquest llibre i que responen els professors Carles Boix (Universitat de Princeton) i Antoni Abat (Universitat de l’Estat de Nova York), i l’advocat August Gil Matamala. Inclou, a més, per primer cop, la traducció íntegra al català de la decisió del Tribunal Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010 sobre Kosovo, feta per Jordi Cortada.

Un fragment

El Tribunal estima que el dret internacional general no comporta cap prohibició aplicable a les declaracions d’independència. En conseqüència, conclou que la declaració d’independència del 17 de febrer de 2008 no ha violat el dret internacional general” (Tribunal Internacional de Justícia, 22 de juliol de 2010)

El Tribunal abraça una interpretació flexible i liberal de l’ordre jurídic modern segons la qual allò que no és prohibit és permissible. Aquesta interpretació estrictament racional del principi de llibertat i, per tant, de la relació entre aquesta darrera i la llei, obre les portes a la possibilitat de l’exercici d’autodeterminació fins i tot quan les condicions que el precipitin no coincideixin exactament amb els paràmetres definits per les Nacions Unides” (Carles Boix)

A diferència de Sèrbia, Rússia i Espanya, el TIJ qualifica les declaracions unilaterals produïdes sense violència com a respectuoses amb el dret internacional” (Antoni Abat)

La decisió sobre el cas de Kosovo obre el pas a la possibilitat de desenvolupar, doctrinalment i en el dret positiu internacional, el concepte del dret d’autodeterminació dels pobles com un dret universal, i de determinar-ne les condicions, requisits i extensió del seu exercici” (August Gil Matamala)

Utzi erantzuna

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude